Så fungerar vår förskola

Vår förskola består av två avdelningar med plats för 19 barn på varje. På varje avdelning finns barn mellan ett och fem år.

Vi vilar också åldersindelat, medan de mindre barnen sover, läser vi för de äldre. Alla barn, utom de allra minsta, får hjälpa till med att duka och städa.

Vi använder oss mycket av vår gård på dagarna. Speciellt för de yngre barnen är gården, som vi tycker, både rolig, inspirerande och en stor trygghet.

Åldersindelade grupper

Grupper

Genom ha åldersblandade grupper tycker vi att barnen lär sig att ta hänsyn och hjälpa varandra.

Dessa grupper kallas för Solar, 5 – 6 år. Månar, 4 – 5 år. Storstjärnor, 3 – 4 år. Småstjärnor, 2 – 3 år. Ministjärnor, 1 – 2 år.

I grupperna jobbar vi oftast utifrån ett tema- därav uttrycket ”tematräff”. Personalen följer ”sina” grupper under hela året. I grupperna är vi noga med att utgå ifrån barnens nivå och deras förutsättningar. I grupperna gör vi allt från att sjunga, rita, måla, till att gå till bibliotek, teater och andra utflykter. De äldre barnen har även rörelse en gång i veckan.

Morgonmöte

En personal per våning går igenom och planerar dagens aktiviteter.

Samling

Klockan 09.15 har vi alla en gemensam samling och föräldrar är välkomna att vara med om de vill. Vi börjar alltid med en godmorgonsång så att alla har önskat varandra en god morgon innan vi delar in oss i de olika grupperna. Vi sjunger och gör ramsor tillsammans. Pedagogerna turas om veckovis att hålla i samlingen. Varannan fredag har barnen, de som vill, sånguppträdande på vår lilla scen. Varannan fredag har vi storsångsamling med gitarrspel och rörelse. Efter samlingen går några ut och några har grupp.

Rörelse

Våra 4-5 åringar har rörelse varje vecka. Våra 2-3 åringar har rörelse så ofta tillfälle ges.

Utevistelse

Vi går ofta ut på vår fina gård, ibland går vi ut på promenad i närområdet eller till någon närliggande park. Genom den dagliga utevistelsen vill vi förutom frisk luft, ge barnen möjlighet att får utlopp för sin rörelseenergi. Av- och påklädning ger en fin motorisk träning och stärker kroppsuppfattningen.

Vilor

Barnen som sover gör det i vårt samlingsrum på övervåningen. För de barn som inte sover läser vi, de mindre på övervåningen, de större på nedervåningen och för dem läser vi gärna kapitelböcker.

Fri lek / Pyssel / Temasamling

Efter vilorna är 3, 4 och 5 åringarna på avdelningen på nedre plan. Då är det fri lek och för de som vill brukar det erbjudas pyssel, målning eller spel tillsammans och temasamlingar med någon pedagog. Om barnen har varit inne på förmiddagen blir det lek ute på gården, och promenad till närområde eller park.

Traditioner och utflykter

Vi tycker att traditioner är en viktig del av livet, barnen är delaktiga och hjälper till i många förberedelser och tillverkar pynt till de olika högtiderna.

Fredagsfika

Vid fredagsfikat (efter mellanmål och framåt) fikar föräldrar och barn tillsammans. Ett bra tillfälle att lära känna andra föräldrar och även

hinna prata lite extra med oss i personalen. Till fredagsfikat bjuder förskolan på kaffe, saft och fikabröd.

Kalasdagar

Vi slår ihop födelsedagskalasen för t ex sex barn. På förmiddagen har vi lite lekar. Till lunch äter vi något extra gott och dukar långbord. Till mellanmålet ansvarar förskolan för att det blir lite kalasstämning med något gott att äta, oftast glass.

Knytkalas

En gång per termin har vi knytkalas, då föräldrar, barn och personal äter tillsammans.

Lucia, jul och påsk

Vi har traditionellt lucia- och julfirande med allt vad det innebär av sång, musik, pynt och mat. Till påsken pyntar vi och äter påskbord.

Örnboet

På våren gör vi en heldagsutflykt till en scoutstuga i naturskön miljö, vid Flatensjön. Vi vill att så många föräldrar och familjer som möjligt följer med. Uppslutningen är vanligtvis stor. Det brukar vara en skön dag i naturen för alla.

Sommarfest

I maj/juni har vi vår sommarfest. Barnen uppträder och festen hålls med något tema som grund. Vi har vernissage med allt vi har gjort under året. Föräldrarna ordnar en matgrupp som ordnar med mat till festen, ofta med vårt tema i tanken.

Midsommarfest

Vi plockar blommor, klär en midsommarstång och har fest med lekar och dans runt stången.

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 2021-2022

Kommentarer inaktiverade.